Published on Październik 17th, 2018 | by admin
0Alergie na jad owadów
Alergia sama w sobie nie jest przyjemną chorobą, można by stwierdzić, że przecież nie ma przyjemnych chorób. Oczywiście byłoby to stwierdzenie zgodne z prawdą, jednak nie to jest podstawą tematu. Alergie na jad owadów mogą być niezwykle niebezpieczne dla zdrowia i życia chorego. Oczywiście są to skrajne przypadki, a reakcja na ukąszenie owada może być równie dobrze niewielka.
Mechanizm działania alergii na jad owadów jest zbliżony do klasycznego przebiegu:
ukąszenie owada > wprowadzenie jadu > reakcja alergiczna układu odpornościowego
Alergie tego typu są zazwyczaj dotycz uczulenia na jad owadów błonko-skrzydłowych (najczęściej pszczoły i osy), który wywołuje bardzo silne reakcje alergiczne. Pamiętaj by obserwować swoje ciało i w przypadku stwierdzenia bardzo szybko zwiększających się opuchnięć w miejscu i okolicach ugryzienia – udać się do szpitala, a nawet zadzwonić po pogotowie (konieczne będzie podanie odpowiednich lekarstw). Jednak jest to skrajny przypadki zazwyczaj dochodzi jedynie do reakcji miejscowych takich jak: obrzęk, swędzenie i pokrzywka w miejscu użądlenia. Jeżeli ma miejsce anafilaksja ( o średnim, niezagrażającym życiu natężeniu) pojawią się duszności, biegunka, wymioty oraz pokrzywka występująca na całym ciele.
Reakcje układu immunologicznego mogą przebiegać w sposób nietypowy, jednak najczęściej wyglądają one następująco:
– stopień 1 (pojawia się spadek samopoczucia, stan zaniepokojenia/lęku, delikatna pokrzywka i świąd w miejscu ukąszenia)
– stopień 2 (dodatkowo ma miejsce obrzęk naczyniowo-ruchowy, któremu nie towarzyszą inne objawy, mogą mieć miejsce nudności/wymioty oraz biegunka, ucisk w klatce piersiowej, często dochodzi do zawrotów głowy)
– stopień 3 (dodatkowo duszności, problemy z połykaniem, zaburzenia mowy, poczucie zaniepokojenia oraz skurcz mięśni krtani – może być on niebezpieczny dla życia chorego)
– stopień 4 (dodatkowo może dojść do sinicy, problemy z trzymaniem moczu/stolca, zapaści bądź spadku ciśnienia krwi)
JAD OWADÓW – CO WCHODZI W JEGO SKŁAD
Reakcje uczuleniowe wywołują konkretne składniki jadu owadów, z czego w większości są to po prostu znajdujące się w nim białka (zazwyczaj mamy do czynienia z enzymami i peptydami). To właśnie one odpowiadają za pojawienie się objawów miejscowych, a nawet za sprowadzenie zagrożenia dla życia chorej osoby. Można wyróżnić grupę składników tzw. “głównych”, które wywołują reakcję u większości chorych na alergię, oraz grupę pomniejszych alergenów takich, które przysparzają problemów niewielkiemu procentowi osób borykających się z tą alergią.
Warto zwrócić uwagę, że jad pszczoły i osy różni się – pomimo występujących podobieństw takich jak zawartość enzymów: fosfolipazy oraz hialuronidazy. Czynnikiem różnicującym oba jady jest występująca jedynie w przypadku pszczół – melityna (substancja białkowa prowadząca do uszkodzeń komórek organizmu). Natomiast jad os zawiera tak zwany “antygen 5”, który wywołuje często ostre odpowiedzi alergiczne.
CIEKAWOSTKA: występuje wiele podobieństw w przypadku składu jadu w obrębie grupy pszczołowatych – podobnie jest w przypadku osowatych. Co ciekawe jad mrówek jest zbliżony do jadu os.
Źródło:
http://www.alergosan.pl/index.php/artykuly-o-alergiach/22-alergia-na-jad-blonkoskrzydlych-osy-pszczoly-kogo-odczulac-i-kogo-testowac
http://alergie.mp.pl/chorobyalergiczne/choroby/59841,alergia-na-jad-owadow